Sebagai anak jati Johor, minggu lalu saya cuba-cubalah memasak Laksa Johor. Ini adalah kali kedua saya memasaknya. Kali pertama dahulu, teruk juga kena komen dengan suami. Kali ini saya jemput kawan baik saya, Arni dan keluarganya untuk merasanya dan memberi komen yang sewajarnya.
Sebelum saya ceritakan apa yang dikomen oleh insan-insan ini, saya berikan resipi Laksa Johor saya.1. Bawang merah
2. Bawah putih
3. Serai ; 4 -5 batang
4. Lengkuas ; ~ 1 inci
5. Udang kering ; ~ 100g
6. Isi udang basah ; ~ 100g
7. Ikan kurau kering
8. Belacan secukup rasa
9. Ketumbar ; 2 sudu besar ; ditumbuk halus
10.Jintan manis ; 1 sudu kecil ; ditumbuk halus
11.Jintan putih ; 1 sudu kecil ; ditumbuk halus
12.Kari Ikan ; 3 sudu besar
13.Santan kelapa ; 2 biji
14.Isi ikan parang yang dibakar ; 4 ekor : dibuang tulang
15.Kerisik ; 4 sudu besar
16.Lada sulah secukup rasa
17.Garam
18.Gula
19.Air asam jawa
20.Daun Kesum
21.Spaghetti
* Bahan 9, 10, 11 sebaik-baiknya disangai terlebih dahulu sebelum ditumbuk.
** Bahan 1 hingga 8 dikisar.
Bahan-bahan Ulam
- Taugeh
- Timun
- Bawang besar
- Daun selasih/kemangi
- Bunga kantan
- Sambal belacan
- Tumis bahan-bahan yang dikisar dan ditumbuk halus sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari, isi ikan, santan, kerisik dan daun kesum.
- Masak hingga mendidih, kecilkan api dan dapatkan rasa secukupnya.
- Masak spaghetti, racik bahan-bahan ulam.
- Laksa Johor sedia untuk dihidangkan.
4 comments:
lepas ni boleh la akak ajar saya buat laksa. saya mmg tapenah tau proses buat kuah laksa ni :)
kena tunggu kakak jawab. :)
abahfateh
aloo lin, salam temu. mekaseh sik kerna mampir blog aku! enak banget itu laksa...mai ler umah makan laksa, ahak!
eda....
hehehe, bleh saja asal ada mendernyer yang nak dimasak :D
myperiukbelanga....
nie baru peringkat percubaan, tak berapa lulus lagi...bleh gak mampir mangan2.. heheh biler tu?
Post a Comment