Saturday, January 31, 2009

Cucur Kentang





Bahan-bahannya :
• 300g Tepung Gandum
• 1 biji telur ( gred B )
• 350 ml air
• 1 Biji bawang besar
• 3 biji ubi kentang ( sederhana besar )
Segengam ikan bilis ( ikut suka, ukuran adalah angaran )
• Garam, secukup rasa


Cara-cara
• Masukkan telur, garam dan air ke dalam tepung. Kacau hingga adunan sebati. Untuk memudahkan cara, gunakan wisker ( kalau anda mahu mengisar adunan pun boleh).
• Setelah adunan sebati, masukkan bahan-bahan lain seperti ubi kentang, ikan bilis dan bawang.
• Sedia untuk digoreng.

Nota :
• Lebih elok sekiranya adunan dibirarkan dulu lebih kurang ½ jam untuk melembutkan adunan.
• Ubi kentang anda boleh rebus dulu sehingga empuk untuk menggurangkan masa menggoreng. Sekiranya anda tidak merebus ubi kentang dahulu, anda memerlukan api yang kecil untuk memastikan ubi kentang masak.
• Anda boleh menambahkan cili merah yang diracik halus dan daun kucai. Oleh kerana anaknda saya ‘fobia’ melihat merah cili, maka saya tidak memasukkan dalam hidangan ini.
• Anda juga boleh meletakkan ikan bilis yang kecil kecil sekiranya anak anda tidak gemarkan ikan bilis.
• Anda juga boleh meletakkan sedikit kunyit untuk mewarnakan adunan anda. Jangan letak terlalu banyak, nanti akan mengubah rasa


Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma