Saturday, January 31, 2009

Cucur Kentang





Bahan-bahannya :
• 300g Tepung Gandum
• 1 biji telur ( gred B )
• 350 ml air
• 1 Biji bawang besar
• 3 biji ubi kentang ( sederhana besar )
Segengam ikan bilis ( ikut suka, ukuran adalah angaran )
• Garam, secukup rasa


Cara-cara
• Masukkan telur, garam dan air ke dalam tepung. Kacau hingga adunan sebati. Untuk memudahkan cara, gunakan wisker ( kalau anda mahu mengisar adunan pun boleh).
• Setelah adunan sebati, masukkan bahan-bahan lain seperti ubi kentang, ikan bilis dan bawang.
• Sedia untuk digoreng.

Nota :
• Lebih elok sekiranya adunan dibirarkan dulu lebih kurang ½ jam untuk melembutkan adunan.
• Ubi kentang anda boleh rebus dulu sehingga empuk untuk menggurangkan masa menggoreng. Sekiranya anda tidak merebus ubi kentang dahulu, anda memerlukan api yang kecil untuk memastikan ubi kentang masak.
• Anda boleh menambahkan cili merah yang diracik halus dan daun kucai. Oleh kerana anaknda saya ‘fobia’ melihat merah cili, maka saya tidak memasukkan dalam hidangan ini.
• Anda juga boleh meletakkan ikan bilis yang kecil kecil sekiranya anak anda tidak gemarkan ikan bilis.
• Anda juga boleh meletakkan sedikit kunyit untuk mewarnakan adunan anda. Jangan letak terlalu banyak, nanti akan mengubah rasa


Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma


3 comments:

kunangkunang said...

cucur selera malaya memang sedap! tak kisah le kentang ke, udang ke .. kosong ke. dah sejuk pun sedap . Awat le .. saya buat tak jadi2 mcm cucur selera malaya.

nanti buka le gerai kat depan tu, sure laris punye!

Anonymous said...

hehehhe...
dah bagi resepi nie cuba try jajal la ek... mana tau lagi sedap ;)

Anonymous said...

cuba letak kucai/daun sup ke dalam adunan...tambah warna & rasa & zat..hehehe.. - xroommate