Friday, September 12, 2008

Cup Cake Butter.




Hidangan ini sesuai diberikan kepada anak-anak kerana saiznya yang kecil. Mungkin anda juga boleh bakarnya dalam loyang Cuma, saya tak pernah cuba. Resepi ini mudah dan anak-anak saya sukannya. Resespi dari seorang kawan dari utara.

Bahan-bahannya :
• 6/7 biji telur
• 1 cawan tepung gandum
• 1 ½ cawan tepung naik sendiri
• 1 ½ cawan gula
• 1 biji mentega ( 250 gm )
• 1 sudu teh esen vanilla
• 1 sudu makan ‘baking powder’


Cara-caranya :

• Pukul gula dan mentega hingga kembang
• Dalam bekas yang lain, pukul telur hingga kembang
• Satukan telur dan mentega serta gula yang telah kembang dalam satu bekas. Pukul lagi hingga sebati dan gula menjadi hancur ( kalau gula kasar lah )
• Masukkan pula bahan-bahan yang lain seperti tepung gandum, tepung naik sendiri, ‘baking powder’.
• Akhir sekali, masukkan esen vanilla.
• Kacau hingga sebati.
• Masukkan dalam acuan kecil-kecil mengikut saiz kegemaran anda.
• Baker dalam oven selama 15 minit dengan suhu 180oc


Nota :
• Sekiranya anda mahukan mengguna perisa lain seperti oren, masukkan perisa oren atau sagat kulit limau sunquick ke dalam adunan.
• Kalau anda mahukan kelainan, anda boleh juga masukkan coklat urai, cip coklat, badam hacur, kismis atau apa saja di dalam adunan sebelum membakar.
• Lapisan atas anda boleh letak sos coklat atau icing sebagai hiasan.
• Masa membakar sebenarnya bergantung kepada jenis oven yang kita gunakan. Jadi sekiranya dengan masa yang saya beri tetapi kek anda belum masak, maka bakarlah lagi hingga masak ( permukaannya kekuningan ). Masa yang diberi di atas hanya sebagai panduan.


Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma