Sunday, September 21, 2008

Kangkung Masak Pekasam Tenggiri



Terdapat pelbagai cara untuk memasak sayuran kangkung ni, berikut merupakan salah satu cara yang anda boleh cuba untuk memasak kangkung.

Bahan-bahannya :
• 1 ikat kangkung
• 2 ulas bawang putih (cincang halus )
• ½ ekor ikan tengiri papan pekasam ( ambil isinya sahaja )
• 1 biji cili hidup merah ( hiasan )
• Garam dan gula secukup rasa.
• 2 sudu makan minyak masak
• 1 biji tomato merah ( potong 6, sebagai hiasan )
• Bawang goreng ( tabur )

Cara-caranya :
• Tumis bawang putih dengan minyak masak hingga sedikit kekuningan.
• Masukkan isi ikan tenggiri, tumis sebentar dalam 2-5 minit.
• Masukkan cili merah, tumis dalam 2-5 minit
• Masukkan sedikit air ( ikut citarasa, nak berkuah, masukkan banyak sket air., kalau tidak masukkan dalam 100ml air sahaja.
• Masukkan garam dan gula, mengikut citarasa anda
• Masukkan kangkung yang telah disiang ( ambil daun dan batang yang muda sahaja tau )
• Kacau-kacau dalam 5 minit ( jangan lama sangat, nanti layu sangat tak sedap )
• Masukkan tomato. Kacau-kacau ala kadar.
• Uji rasa masain dan manisnya sekali lagi.
• Selesai
• Hidangkan. Sedap dimakan ketika panas-panas

Nota :
sekiranya anda gemarkan makanan pedas, boleh tukarkan cili merah dengan cili padi.

Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma


No comments: