Sudah lama saya tidak berkongsi masakan dengan pengunjung blog saya. Maaflah , bukan kerana tidak sempat menulis atau mencuba resepi baru tapi, banyak hal perlu diselesaikan terlebih dahulu. Pada kesempatan kali ini, saya berkongsi resepi tentang cucur udang. Resepi ini diajar oleh almarhumah ibu metua saya. Katanya, saya kena pandai buat sebab anak lelakinya ( suami saya la tu ) sangat suka makan cucur udang.
( nie saiz kecik untuk 1 -2 orang makan je )
Bahan-bahan :
• 100 gm tepung gandum
• 100 gm udang ( buangkan kuiltnya )
• 1 biji telur
• ½ biji bawang besar – didadukan
• ½ sudu teh kunyit ( pewarna kuning pun boleh )
• 50 gm togei ( lebih kurang segengam )
• 2 pokok daun kucai ( nak tukar dengan daun bawang pun boleh )
• Garam secukup rasa
• Air secukupnya ( leibh kurang 100ml )
• ¼ sudu teh serbuk penaik ( baking powder ) – optional
Cara-caranya :
• Masukkan telur, kunyit garam dan air ke dalam tepung. Pukul hingga sebati semua bahan tadi ( seeloknya guna wisker tu la senang sikit ). Jika anda mahu menggunakan serbuk penaik, masukkan, dan kacau lagi.
• Seimbangkan rasa masin mengikut citarasa anda.
• Untuk memastikan adunan tidak terlebih atau terkurang air, cuba anda tarik dengan menggunakan senduk. Adunan tidak terlalu laju jatunya dan agak terputus-putus sedikit. Jumlah air tidak tetap kerana ia bergantung dengan jenis telur yang kita gunakan.
• Masukkan bahan-bahan lain seperti udang, togei, daun kucai dan bawang besar.
• Kacau hingga sebati.
• Anda boleh terus menggoreng atau biarkan sebentar dalam ½ jam. Menurut almarhumah ibu mertua saya, biarkan sekejap untuk membolehkan adunan kembang dan cucur kita akan lembut, tidak liat.
Nota :
Kuantiti sayuran (udang, togei dan kucai ) adalah mengikut citarasa anda. Saya suka letak banyak agak cucur nampak ‘meriah’, tak la kosong sangat. Sebab itu suami saya kata cucur saya ‘sangat meriah’
Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma
No comments:
Post a Comment