Wednesday, December 10, 2008

Sos cucur udang

Sos ini pun resepi dari almarhumah ibu mertua

Bahan-bahanya :
• 1 biji cili merah ( hidup )
• 2 sudu sos tomato
• 5 sudu sos cili
• 2 sudu gula putih ( kalau ada gula merah lagi bagus )
• 1 ulas bawang putih
• Garam, secukup rasa

Cara-caranya :
• Masukkan semua bahan dalam mesen pengisar, kisar hingga sebati.
• Seimbangkan rasa masam, masin, manis dan pedasnya.
• Tuang dalam mangkuh hidangan
• Hidang.


Nota :
• Sos ini tidak perlu dimasak.
• Saiz hidangan untuk sos ini untuk seorang dua aje, kalau perlu makan ramai orang, besarkan lah saiznya ye ;)
• Kalau anda sukakan pedas, tambahkan la cili api. Sos ini tidak terlalu pedas kerana ‘tukang makan’ alah cili.
• Seimbangkan rasa, sos mesti ada rasa pedas, masin, manis dan juga masam. Selamat mencuba ;)



Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma