Tuesday, September 21, 2010
Sambal Tutuk Tumis
Lama sudah rasanya tidak menjamah hidangan ini. Teringat kali terakhir menjamahnya pada perjumpaan keluarga di Homstay Haji Dorani. Lepas jemu makan ketupat rendang, adalah baiknya mencuba respi yang biasa biasa sahaja.
Bahan-bahannya :
- 3 biji cili besar ( merah, boleh diganti dengan cili kering )
15 biji cili padi/ kecik ( kuantiti bergantung dengan selera masing-masing.
Anda sukakan pedas, tambah bilangan cili dan sebaliknya )
- 100 g ikan bilis ( basuh )
- 7 biji bawang merah ( kecil - boleh diganti dengan sebiji dua bawang besar )
- 3 sudu gula ( mengikut citarasa, ini hanya cadangan sahaja )
- 300 ml air ( sbagai panduan sahaja, kuantiti boleh lebih )
- 100 ml minyak ( cadangan sahaja, anda sukakan lebih banyak minyak boleh
ditambah lagi
- 2 keping asam gelugur/keping
Cara Membuat :
- Oleh kerana namanya sambal 'tutuk', maka semua bahan ( kecuali minyak dan air )
seharusnya ditumbuk. Bahan-bahan yang perlu ditumbuk adalah cili, ikan bilis dan
bawang.
- setelah ditumbuk ( tak perlu terlalu lumat ) panaskan minyak dan tumis
bahan-bahan yang ditumbuk
- tumis sehingga naik bau
- masukkan asam glugur
- masukkan air, masak hingga agak pekat
- masukkan gula, perasakan mengikut citarasa anda
- sedia untuk dihidang
- buangkan asam gelugur agar tidak merosakkan rasa.
Nota ;
- Asam keping adalah pilihan, anda boleh mengabaikannya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment