Wednesday, September 10, 2008

Tom Yam Ayam ala Selera Malaya




Bahan-bahannya:
• 6 potong ayam sederhana besar ( bagi saiz ayam potong 12 )
• 2 sudu besar sos ikan (cadangan; cap sotong )
• I biji bawang besar ( bagi dua, separuh dikisar dan separuh lagi potong-potong )
• 3 biji cili kering ( dikisar )
• 4 helai daun limau purut ( koyakkan kepada dua bahagian )
• 15 biji limau kasturi ( limau nipis atau lemon pun boleh ), diambil jusnya.
• 2 batang serai ( dititik )
• Garam secukup rasa
• Gula secukup rasa
• 1 batang lobak
• ¼ Bunga kobis
• 1 biji tomato ( potong 6 )
• 3 keping besar cendawan tiram ( kalau dapat cendawan bulat, sama bentuk dengan cendawan cina lagi bagus )
• 1.5 liter air



Cara-caranya:
• Basuh ayam dan ketepikan
• Kisar separuh bahagian bawang besar bersama cili kering
• Rebus bawang dan cili yang telah dikisar sehingga cili agak masak.
• Kemudian masukkan separuh dari 1.5 liter air.
• Bila air agak mendidih, masukkan serai, bawang yang dipotong-potong dan sos ikan.
• Agak-agak berselang 5 minit, masukkan ayam pula.
• Rebus hingga ayam separuh masak kemudian masukkan sayur-sayuran.
• Agak-agak ayam dan sayuran telah masak, masukkan lebihan air tadi
• Masukkan daun limau purut, air limau, garam dan gula.
• Kacau hingga sebati dan seimbangkan rasa. Kalau kurang masam lagi, tambah jus limau. Bilangan limau di atas hanya sebagai panduan.
• Sedia untuk dihidang



Nota.
• Lebih enak kalau ditambah dengan daun ketumbar. Akar daun ketumbar masukkan dalam masakan dan daunnya tabur sebagai hiasan.
• Ayam boleh diganti dengan udang atau sotong atau ikan, ikut selera anda
• Sayuran pula, anda boleh pelbagaikan mengikut citarasa anda. Anda boleh tambahkan lain sayuran seperti jagung muda, brokoli dan seumpamanya.
• Menurut petua orang-orang tua, cari daun limau purut yang seperti angka lapan kerana ia tidak memberikan rasa pahit pada hidangan kita.



Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma


2 comments:

Anonymous said...

Macam kenal je mangkuk bekas tomyam tu .. Hi hi

Ned

Anonymous said...

:p