Bahan-bahannya :
1 biji telur ( Gred B
2 sudu besar mentega
3 sudu besar gula
1 biji pisang barangan
½ sudu teh esen vanilla
1 cawan tepung naik sendiri
150 ml susu segar
¼ sudu teh baking soda
50 gm kismis ( angaran dalam segangam )
Cara-caranya :
· Pukul gula dan mentega hingga agak kembang.
· Masukkan telur. Pukul hingga sebati.
· Masukkan pisang dan pukul lagi
· Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.
· Kemudian, masukkan susu dan esen vanila untuk mencairkan dan mewangikan adunan. Kacau hingga sebati
· Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau hingga rata.
· Panaskan kuali ( seelok-eloknya guna non-stick pan). Letakkan sedikit minyak agar adunan tidak melekit pada kuali.
· Letakkan adunan dalam kuali panas mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki. Mahukan saiz yang kecil,gunakan sudu kecil untuk menyukat adunan.
· Terbalik-terbalikkan adunan agar masak kedua-dua belah adunan.
· Angkat bila dah masak
Nota :
· Oleh kerana menggunakan pisang, adunan menjadi agak berat sebab itu serbuk penaik tambahan diperlukan.
· Oleh kerana menggunakan pisang juga, masa membakar adunan perlu menggunakan minyak kerana tanpa minyak, adunan akan melekit pada kuali pembakar.
· Jika anda mahu menggunakan kuali biasa pun boleh juga.
· Membakar jangan menggunakan api yang besar kerana adunan mudah hangus. Gunakan api sederhana kecil sahaja.
· Boleh dinikamati dengan madu.
· Kismis boleh ditambah atau tidak. Oleh kerana Muhammad Fateh sukakan kismis, atas permintaannya, kismis pun diletakkan.
5 comments:
Wah,mesti sedap hingga menjilat jari!belajar dekat SIFU ke?sedap tak?nak rasa gak.he he..he..he
Alia tunggu !
boleh... tapi kena makan panas2 alia, baru sedap. akan difikirkan utk hidangan minum petang ;)
alia pun kena lah tolong buat
suami azlina
bila lah nak merasa makanan ini?
erk... ko try cuba test ler buat sendiri kheon... mesti best ;)
Post a Comment