Saturday, March 21, 2009

Bubur sum-sum





Bahan-bahan Bubur :
• 100gm tepung beras
• ½ biji kelapa parut
• 800 ml air
• 1 sudu teh garam
• 3 helai daun pandan
• Sedikit pewarna hijau ( jika perlu )


Bahan-bahan sos :
• 100 ml air
• 100 gm gula merah/melaka
• 2 helai daun pandan

Cara-caranya :
• Kisar ½ biji kelapa bersama 800ml air dan daun pandan
• Tapiskan.
• Bancuh 100 gm tepung gandum bersama air santan dan pandan tadi. Sekiranya adunan berketul-ketul, kisarkan kembali untuk menghilangkan ketulan tepung tersebut
• Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacaukan. Kacau selalu agar adunan tidak berketul. Untuk memudahkan, kacau menggunakan ‘wisker’ agar adunan lembut tidak beketul.
• Masak sehingga tepung kelihatan likat dan masak ( dalam lebih kurang 15-20 minit )
• Sedia untuk dihidang
• Untuk sos, campurkan kesemua bahan dah masak atas api hingga semua gula hancur.
• Angakat dan sedia dimakan bersama bubur.



Nota :
• anda juga boleh menggunakan santan segera dan selebihnya tambahkan dengan air untuk menjadikannya 800 ml.
• Sekiranya anda sukakan rasa santan yang lebih, bolehlah letakkan sebijik kelapa, kalau tidak, memadailah dengan hanya separuh biji sahaja.