Wednesday, March 18, 2009
Ikan Kerapu masak Tomato Bersos
Bahan-Bahan Sos :
• 1 biji tomato ( dipotong dadu kecil )
• 1 biji bawang besar ( dihirs bulat-bulat )
• ¼ cawan sos tomato
• ½ sos cili
• Sedikiit minyak untuk menumis
Bahan-bahan menggoreng Ikan :
• 1 ekor Ikan Kerapu ( lebih kurang 200 – 300 gm )
• 2 cm halia
• 2 ulas bawang putih
• 4 cm kunyit
• Sedikit garam
• Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-caranya :
• Tumbuk/ kisar semua bahan untuk menggoreng ikan dan lumurkan ke ikan tersebut. Biarkan beberapa ketika ( dalam 10 ke 15 minit ) dan gorengkan.
• Untuk membuat sos, panaskan minyak, masukkan tomato. Goreng hingga tomato layu.
• Kemudian masukkan sos tomato dan sos cili.
• Setelah sebati, masukkan bawang yang dihiris bulat-bulat.
• Tumis sebentar dan angkatkan. Jangan terlalu masak bawang tersebut, biarkan agak rangup sedikit.
• Tuangkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.
• Hidangkan dan sedia tuntuk dimakan. Enak dimakan ketika masih panas lagi. Selamat mencuba
Nota :
Kadar sos tomato dan cili adalah separuh. Tak semestinya mengikut sukatan yang diberikan, ini hanya sebagai panduan. Anda boleh melebihkan mana-mana sos mengikut kesesuaian selera anda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment