Sunday, October 16, 2011

Salad Ikan Bilis

Assalamualaikum, 


Sudah lama blog ini tidak dikemaskini dengan entry terakhir adalah pada bulan April 2011. Namun blog masakan tetaplah blog masakan di mana pengunjung tetap setia berkunjung mencari dan mencuba resepi-resepi yang dikongsi sebelumnya. Maaf kerana ada juga kenalan yang menegur blog sudah lama tidak dikemaskini. Terima kasih di atas keprihatinan anda semua. 


Kali ini saya ingin kongsikan satu resepi yang sempat saya pelajari melalui lisan dengan seorang pengusaha kantin ketika lawatan kerja saya ke Utara tanah air baru-baru ini. Saya tidak sempat bertanya nama masakan ini namun saya pandai-pandai namakannya sebagai Salad Ikan Bilis. Mudah dan ringkas.

Bahan-bahan yang diperlukan.
(hidangan 2-3 orang)


 ~200 g ikan bilis bersaiz kecil. (digoreng)
Selabu bawang besar (diracik halus) 
6 batang cili padi (ikut selera anda) (diracik halus) 
6 sudu teh cuka makan 
6 sudu teh sos ikan 
3 sudu teh gula
Lada sulah secukup rasa


Cara memasak


Gaulkan semua bahan di atas sehingga sekata rasanya. Anda boleh mengubahsuainya mengikut citarasa anda. Apa yang penting ialah rasa masam, manis, pedas dan masin mestilah seimbang. 


Selamat mencuba! Enak dimakan bersama dengan nasi goreng atau nasi kosong sahaja yang panas-panas. Saya kira sesuai juga dibawa untuk bekalan perkelahan mingguan anda.

No comments: