Wednesday, November 16, 2011

Sup Tomato


Bosan juga jika selalu makan sup dengan stail Melayu mahupun Cina. Kali ini saya mencuba satu resepi yang sudah lama saya ingin cuba iaitu sup tomato.  Jom cuba.


Kalau masuk Masterchef, dengan hiasan sebegini, sah-sah masuk pusingan penyingkiran.

Bahan-bahan

4 biji tomato sederhana besar, dibelah dengan potongan sederhana
2 ulas bawang putih, dicincang
1 labu bawang besar, dicincang
Sedikit daun basil (kering atau segar)
Satu sudu minyak zaitun
Stok ayam
Garam dan lada hitam

Cara-cara membuatnya

1. Rebus tomato sehingga masak dan toskan.
2. Tumis bawang putih, bawang merah dan daun basil dengan minyak zaitun.
3. Kisar tomato dengan bahan tumisan tadi.
4. Tumis semula selepas dikisar.
5. Masukkan stok ayam secukupnya.
6. Perisakan
7. Tapis sup tersebut, siap untuk dihidangkan.

Mudah bukan? Cubalah jika selama ini tomato terhad kepada masakan tertentu  dalam koleksi resepi anda. Enak dimakan bersama roti bakar bawang putih dengan mentega.

Bukannya susah memasak pun.

Jumpa lagi,
Abahfateh