Thursday, November 10, 2011

Terung panggang dengan tomato segar beserta kari mayonis.


Terung atau nama saintifiknya Solanum melongena merupakan sejenis buah yang hampir sifatnya seperti tomato ataupun kentang. Terung popular di kalangan masyarakat Melayu dan India terutamanya. Sepanjang pengetahuan saya, masakan terung sangat terhad variasi masakannya dan secara amnya terung menjadi bahan masakan di dalam kari, dhal, asam pedas mahupun disambal sahaja. Saya sendiri menggemari pajeri terung dan terung masak sambal taucu.

Namun begitu masakan barat banyak juga resepi terungnya. Dalam kesempatan ini saya ingin berkongsi satu resepi ringkas dan mudah untuk dihidangkan.
Bahan-bahan

1 biji terung (bulat atau bujur) – dihiris tebal kira-kira ½ inici.
1 biji tomata sederhana besar – dihiris tebal kira-kira ½ inci.
2 sudu besar mayonis
Serbuk roti
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu teh serbuk kari
Sedikit minyak zaitun.

Cara Penyediaan

Terung
  • Sapu hirisan terung dengan mayonis di kedua-kedua permukaannya.
  • Salutkan dengan serbuk roti secukupnya.
  • Sapukan minyak zaitun di atas kertas aluminium dan susun hirisan terung tersebut.
  • Panaskan ketuhar dengan suhu kira-kira 180o celcius. Selepas dipanaskan, masukkan terung ke dalam ketuhar dan panggang kira-kira 20 minit sehingga warna serbuk roti bertukar menjadi perang keemasan. Terbalikkan dan panggang sekali lagi kira-kira 5-10 minit.


Dressing

  • Gaulkan mayonis, serbuk kari dan cincangan bawang putih.
  • Susun hirisan tomato dan terung mengikut citarasa anda dan letakkan dressing di atasnya ataupun boleh dicicah begitu sahaja.

Hasil yang perlu anda dapat adalah kepahitan terung itu akan disulami dengan rasa mayonis, serbuk kari dan bawang putih. Kerangupan yang terhasil daripada serbuk roti dan tomato segar akan membangkitkan lagi rasa terung tersebut.

Selamat mencuba

Abahfateh

No comments: