Sunday, July 6, 2008

Kek Coklat Kukus Istimewa


Minggu lalu, hari jadi kawan ’ istimewa’ anak sulung saya. Dengan tak semena-mena, sehari sebelum tarikh ’birthday party’ tu dia pun berkata. ”Ibu, buatlah kek untuk Ainun.”

Beria-ia dia meminta, tak sampai hati pula nak hampakan permintaannya. Masuk dapur, tengok apa yang ada. ”Boleh la buat kek cokelat. Semua bahan ada, cuma belikan sahaja buah ceri” bekata sendiri saya dalam hati.

Berikut merupakan resepi istemewa kek coklat tersebut. Mudah sahaja buatnya. Jadi, sesiapa yang berminat bolehlah mencubanya. ;)

Bahan-bahannya

A. 100gm serbuk koko
300gm tepung gandum
450gm gula kastor
1 sudu kecil bicarbonat soda
1 ½ sudu kecil baking powder

B. 3 biji telur
200ml minyak
400ml susu cair /santan ( ½ biji kelapa)


Cara-caranya

  • Gaul rata semua bahan A di dalam satu bekas hingga sebati.
  • Dalam bekas yang berasingan, putar telur hingga kembang.
  • Kemudian, masukkan semua bahan-bahan yang lain ( bahan B) seperti telur, minyak dan susu cair.
  • Putar hingga sebati. Kukus hingga masak.
  • Untuk blok yang besar, kukus antara 45 minit hingga 1 jam.
  • Untuk saiz kecil (saiz ’cup cake’) kukus dalam 15 minit

Santan? Adakah anda pernah jumpa resepi membuat kek menggunakan santan? Kalau anda berani mencuba, cubalah tukarkan susu cair dengan santan ;). Minyak juga boleh ditukar dengan mentega atau majerin ( kalau nak la)untuk rasa yang lebih sedap.

Itu untuk buat keknya. Untuk buat lapisan cokelat nak tutup kek tu ( biar nampak lawa la kununnyer ;) ) cara nie saya buat. Mudah juga , cubalah.

Topping/Gamache

  1. 250gm coklat masak
  2. 1 sudu besar majerin/mentega
  3. ½ cawan fresh cream/whipping cream

Cara-caranya

  • Cairkan coklat masak secara ’double boil’
  • Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream. Kacau hingga sebati
  • Tunggu hingga coklat sejuk dulu.
  • Tuangkan atas kek.
  • Siap.
Saya nie kiranya masih tahap 'budak baru belajar lagi, jadi menghias kek tu tak la secantik mana. Tapi boleh la untuk kegunaan sediri ......

2 comments:

eda said...

amboi fateh... :P

saya pernah try jugak gantikan minyak masak ngan mentega, tp kek tu jd agak kering. tak selembab klau kita gunakan minyak masak. nape ye? memang centu ye?

azlina said...

memang la. sebab mentega kan mengeras, kurang berminyak. sapa-sapa yang suka tak berapa berminyak guna la mentega.....