Bahan-bahannya :
· 1 cawan beras basmati ( beras biasa pun boleh)
· 50 – 100 gm ikan bilis ( ambil stoknya )
· 1 ½ cawan stok ikan bilis
· 10 helai daun pudina (tak perlu pun tak pe )
· 1 biji limau nipis
· ½ cawan susu segar
· 10 kuntum cendawab bulat ( bukan cendawan butang dan seakan-akan cendawan cina )
· ½ biji lobak merah
· 3 biji bawang merah ( dimayang )
· 2 ulas bawang putih ( dimayang )
· 1 kuntum bunga lawang
· 3 biji buah pelaga
· 5 cm kulit kayu manis
· 1 sudu makan minyak sapi
· 2 sudu makan minyak masak
· 50 gm kismis ( untuk ditabur )
· 50 gm buah gajus ( untuk ditabur )
· Sedikit garam dan gula
Cara menyediakan
· Basuh beras dan toskannya
· Panaskan minyak sapi bersama minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bungga lawang. Agak-agak naik bau, masukkan daun pudina. Tumis seketika hingga daun pudina agak layu
· Masukkan susu bersama perahan jus limau nipis. Kacau seketika
· Masukkan beras dan kacau seketika. Biarkan sehingga susu agak mendidih.
· Masukkan cendawan dan lobak yang telah dipotong dadu
· Masukkan stok ikan bilis dan kacau biar sebati
· Perasakan dengan meletakkan garam, gula dan seumpamanya mengikut citarasa.
· Tanakkan nasi tersebut.
· Setelah tanak, taburkan kismis dan gajus sebagai hiasan
· Hidangkan, sedia untuk dimakan
Nota :
· Untuk menyediakan stok ikan bilis, rebus ikan bilis tersebut dengan sejumlah air mengikut keperluan kita.
· Semua bahan boleh ditukarganti dengan bahan-bahan yang sekakan-akannya contohnya, limau nipis boleh diganti dengan jus lemon atau limau kasturi, stok ikan bilis boleh diganti dengan sotk ayam atau lembu
· Saiz hidangan : untuk 2 -3 orang dewasa
No comments:
Post a Comment