Monday, September 28, 2009

Nasi Cendawan Berkismis




Bahan-bahannya :

· 1 cawan beras basmati ( beras biasa pun boleh)

· 50 – 100 gm ikan bilis ( ambil stoknya )

· 1 ½ cawan stok ikan bilis

· 10 helai daun pudina (tak perlu pun tak pe )

· 1 biji limau nipis

· ½ cawan susu segar

· 10 kuntum cendawab bulat ( bukan cendawan butang dan seakan-akan cendawan cina )

· ½ biji lobak merah

· 3 biji bawang merah ( dimayang )

· 2 ulas bawang putih ( dimayang )

· 1 kuntum bunga lawang

· 3 biji buah pelaga

· 5 cm kulit kayu manis

· 1 sudu makan minyak sapi

· 2 sudu makan minyak masak

· 50 gm kismis ( untuk ditabur )

· 50 gm buah gajus ( untuk ditabur )

· Sedikit garam dan gula


Cara menyediakan

· Basuh beras dan toskannya

· Panaskan minyak sapi bersama minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih bersama kulit kayu manis, buah pelaga dan bungga lawang. Agak-agak naik bau, masukkan daun pudina. Tumis seketika hingga daun pudina agak layu

· Masukkan susu bersama perahan jus limau nipis. Kacau seketika

· Masukkan beras dan kacau seketika. Biarkan sehingga susu agak mendidih.

· Masukkan cendawan dan lobak yang telah dipotong dadu

· Masukkan stok ikan bilis dan kacau biar sebati

· Perasakan dengan meletakkan garam, gula dan seumpamanya mengikut citarasa.

· Tanakkan nasi tersebut.

· Setelah tanak, taburkan kismis dan gajus sebagai hiasan

· Hidangkan, sedia untuk dimakan


Nota :

· Untuk menyediakan stok ikan bilis, rebus ikan bilis tersebut dengan sejumlah air mengikut keperluan kita.

· Semua bahan boleh ditukarganti dengan bahan-bahan yang sekakan-akannya contohnya, limau nipis boleh diganti dengan jus lemon atau limau kasturi, stok ikan bilis boleh diganti dengan sotk ayam atau lembu

· Saiz hidangan : untuk 2 -3 orang dewasa

No comments: