Tuesday, January 19, 2010

Mee Kari Bonda




Tidak dapat dinafikan, terdapat pelbagai kaedah dan resepi untuk menyediakan hidangan mee kari ini, ada yang menggunakan pelbagai rempah ratus masakan melayu dan ada juga yang sangat mudah. Kali ini, saya berkongsi resepi yang mudah sepertimana yang diajar oleh Almarhumah ibu mertua saya. Resepinya agak ringkas dan mudah untuk disediakan. Saya harap anda semua berpuas hati dengan resepi kali ini.

Bahan-bahannya :
• 2 bungkus Mee kuning
• 1 biji bawang besar ( bersaiz besar, sekiranya anda menggunakan bawang saiz kecil, gandakanlah bilangannya.
• 1 ulas bawang putih
• 5 tangkai cili merah segar.
• 2 sudu besar rempah kari ( kalau saya, apa2 rempah kari pun tak apa Cuma saya lebih suka menggunakan rempah Allagapas atau Baba’s)
• 1 biji kelapa ( diambil santannya )
• 2 liter air ( bergantung, Cuma cadangan )
• Sedikit garam dan gula
• 1 tangkai daun kari
• 2 biji tomato ( belah 6 )*
• 1 batang lobak merah ( dipotong-potong )*
• 2 biji kentang ( dibuang kulit dan dibelah –belah )*
• 1 bungkus tofu bulat goreng ( dibelah empat atau bergantung saiz apa yang anda mahukan )
• Sedikit air asam jawa
• ½ ekor ayam/ kilo udang
• Minyak masak, secukupnya


Untuk tabur
• 100 g tougeh
• 1 ikat sawi
• 3 biji cili hijau ( dipotong-potog)
• Sedikit bawang goreng


Cara-caranya :
• Dari kelapa parut, dapatkan santan ( menggunakan sebahagian air yang disediakan tadi. Anda juga boleh menggunakan santan peket ). Ketepikan
• Kisar bawang besar, bawang putih bersama dengan cili merah, setelah hancur, masukkan serbuk kari, kisar sekali lagi.
• Dalam kuali/ periuk yang panas, masukkan sedikit minyak ( dalam 5 – 8 sudu besar ). Setelah minyak panas, masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
• Biarkan seketika hingga semua rempah pecah minyak ( sekadar naik bau pun boleh )
• Bila rempah semua sudah masak, masukkan santan.
• Kemudian masukkan kentang dan lobak. Masak hingga kedua-duanya lembut.
• Setelah lembut, masukkan pula tofu. Sekiranya anda menggunakan ayam, masukkan ayam sekarang.
• Biarkan seketika ( dalam 5 minit, agak-agak ayam sudah masak tapi jangan terlebih masak kerana akan menghilakan rasa manis ayam ).
• Perasakan, masukkan garam, gula dan juga asam jawa. Imbangkan rasa masam, masin dan manis mengikut citarsa anda. kalau boleh, biarkan rasa manis mendominasi.
• Sekiranya anda menggunakan udang dan tomato, anda boleh memasukkannya sejurus sebelum api ditutup agar manis udang tidak hilang apabila dimasak terlalu lama. Reneh lagi dalam lebih kurang 2 – 5 minit, agak-agak udang sudah masak, hidangkan
• Sedia untuk dimakan.
• Semalat mencuba.


Nota :
• Sekiranya anda tidak suka kari yang terlelu berkrim, kurangkan kelapa kepada ½ biji sahaja.
• *Sayur-sayuran yang dicadangkan ( yang dimasukkan ke dalam kuah ) adalah pilihan sahaja, terpulang kepada anda untuk memilih. Anda boleh masukkan kesemua jenis sayuran di atas atau langsung tidak.
• Jumlah air juga adalah angaran sahaja. Anda boleh meletakkan lebih air atau kurang.

No comments: