Saturday, January 16, 2010

New York Cheese Cake





Bahan-bahannya :
• 10 Keping biskut digestive ( lebih kurang 150 - 200 g )
• 100 g mentega ( lebih sedap kalau pakai unsalted butter )
• 500 g Keju krim
• 125 g gula halus
• 1 sudu teh tepung jagung
• 175 ml krim masam
• 3 biji telur
• 1 ½ sudu teh esen vanilla
• *1 biji lemon ( parut kulit dan perah jusnya )

***Untuk hiasan :
• 250 ml yougat asli
• 3 sudu besar gula halus


Cara-caranya :
**Untuk Asas kek ( base )
• Acuan kek menggunakan springform bulat bersaiz 8 inci / 20 cm
• Lapiskan dasar dan sisi acuan menggunakan keranjang aluminium ( aluminium foil )
• Hancurkan biskut menjadi serbuk ( terpulang kepada anda untuk mengisar atau sekadar menumbuk sahaja.
• Tambahkan mentega yang cair ke dalam serbuk biskut.
• Tuangkan bancuhan asas kek ke dalam acuan kek
• Sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit atau sehingga asas kek mengeras.

Untuk adunan Kek :
• Pukul keju krim sehingga lembut, kemudian masukkan gula dan tepung jagung. pukul lagi hingga sebati.
• Masukkan pula krim masam ke dalam adunan. Pukul lagi hingga sebati.
• Kemudian masukkan telur satu demi satu ke dalam adunan dan pukul lagi.
• Maukkan esen vanila, parutan kulit limau dan juga jusnya. Pukul lagi hingga rata dan sebati.
• Setelah sebati, masukkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar kek pada suhu 180o selama 40 minit.
• Bakar menggunakan teknik “bakar bersama air” ( agaknya la, saya tak tau istilah yang sebetulnya, tapi, macam tu la caranya )
• Setelah masak, tuangkan hiasan ke atas kek dan bakar lagi selama 10 minit.
• Setelah cukup 10 minit, biarkan kek dahulu dalam ketuhar, keluarkan bila kek sudah sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dimakan.
• Setelah cuku 4 jam, hiaskan kek mengikut selera anda dan kek sedia untuk dimakan.
• Selamat mencuba.

Nota :
• *Bagi anda yang tidak gemarkan kek yang agak masam, kurangkan kuantiti jus lemon.
• **Anda boleh menggantikan asas kek dengan biskut atau kek yang lain, bergantung kepada citarasa anda.
• ***Untuk hiasan, anda boleh menukar yougat dengan krim masam atau anda hanya boleh menggunakan krim hiasan ( fresh cream atau butter cream ), bergantung kepada citarasa anda.

No comments: