Friday, January 22, 2010

Punjung Keladi




Bahan-bahan :
• 1 Paket Tepung Beras
• 3 Cawan Gula Pasir
• 2 - 3 Biji Keladi (unggu)
• 2 Biji Kelapa Parut
• Garam Secukupnya
• Pewarna Unggu Secukupnya
• Daun Pisang sebagai acuan (bentuk kon)
• Lidi bagi menyemat acuan

Cara-caranya :
• Rebus keladi yang siap dipotong dan apabila telah masak, lenyek keladi hingga hancur dan ketepikan.
• Perah santan menggunakan air yang mencukup ( Untuk mengetahui jumlah air yang mencukupi, sekadar tepung melekat di jari – seperti tepung membancuh pisang goreng )
• Masukkan tepung beras, garam, dan 1 1/2 cawan gula dan gaul sehingga sebati.
• Didihkan santan yang telah dikisar bersama 2 cawan gula dan masukkan pewarna unggu; kacau di atas api perlahan2 sehingga mendidih ( pastikan jangan sampai pecah santan ).
• Tuangkan santan panas tersebut ke dalam adunan tepung beras dan gaulkan hingga sebati. ( sekiranya tepung berketul-ketul, gunakan pengisar untuk memudahkan cara )
• Akhir sekali, masukkan keladi yang telah dilenyek tadi dan gaulkansehingga sebati.
• Masukkan adunan yang telah sebati tersebut ke dalam acuan daun pisang yang berbentuk kon tadi dan kukus hingga masak ( leibh kurang 45 minit)
• Apabila telah masak, angkat dan hidangkan......
• Sekian, selamat mencuba.
Nota : Untuk punjung Pandan, kisar kelapa bersama daun pandan, sekiranya warna kurang menyerlah, tambah sedikit perwarna hijau.