Tuesday, October 12, 2010

Spagerti Goreng Udang




Resepi ini amat mudah, boleh dikategorikan 'masakan segera'. Menggunakan bahan-bahan biasa yang sering kita gunakan di rumah.

Bahan-bahannya :
½ bungkus Pasta- saya guna Spinach Fettuccine
2 biji cili merah ( besar ) buang biji dan potong halus-halus
5 biji bawang putih – cincang halus
3 tangkai daun pasli – cincang halus juga
5 kuntum cendawan bulat – potong
50 g mentega
3 sudu minyak zaitun/masak
Sediit lada sulah/garam sebagai perisa ( jika suka )
10 ekor udang sederhana besar ( tinggalkan kulit ekor dan belah belakang buang benang hitamnya )

Caranya :
Rebus pasta sehingga lembut, ketepikan
Masukkan mentega dan minyak ke dalam kuali. Masukkan bawang putih apabila mentega sudah cair sepenuhnya. Gorengkan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili merah dan cendawan. Goreng seketika sehingga agak-agak cendawan masak.
Masukkan pasta dan udang. Gaulkan hingga mesra semua bahan yang ada dalam kuali.
Sekiranya anda rasa kurang masin, masukkan sedikit garam.
Untuk rasa tambahan, masukkan sedikit lada sulah
Balik-balikkan sehingga udang masak. Jangan masak udang terlalu lama. Manis udang akan hilang sekiranya dimasak terlalu lama.
Masukkan daun pasli, gaulkan rata dan matikan api.
Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba

Nota :
1 – sekiranya anda sukakan rasa pedas, anda boleh menambah serbuk cilia tau cili padi.
2 – anda juga boleh memasukkan sayur-sayuran jenis lain mengikut kesukaan anda seperti sawi, taugeh.
3 – Udang boleh anda gantikan dengan sotong, ayam, daging atau mengikut citarasa anda.
4 - Sekiranya anda tidak mahu menggunakan mentega, anda boleh menggunakan sepenuhnya minyak zaitun, lebih menyihatkan.

No comments: