Sesekali hendak juga merasa hidangan yang lain. Setelah puas membelek majalah Saji ( keluaran Ogos 2008 ) jumpa resepi yang agak mudah. Berikut resepi yang hendak saya kongsi bersama
· 1 biji pisang berangan
· 2 biji telur
· 100ml minyak masak
· 100gm gula
· ½ sudu soda bikarbonat
· 80gm tepung gandum ( ayak )
· 1 sudu besar coklat urai
· Kisar gula, minyak dan telur.
· Kemudian masukkan pula pisang dan kisar hingga halus
· Tuangkan adunan ke dalam bekas lain.
· Masukkan tepung yang telah di ayak dan soda bikarbonat tadi
· Kacau hingga sebati
· Setelah itu, masukkan coklat urai dan gaul hingga sebati lagi.
· Tuangkan adunan ke dalam acuan untuk dikukus dan kukus dalam masa 10 – 15 minit
Mudah kan? kalau ada pisang dah terlalu ranum, elok jangan dibuang. Gunakan untuk buat apam ini.
Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma
2 comments:
terus terang cakap, saya langsung tak pandai buat kueh muih.Tapi bila tgk ruangan ni nmpak mcm senang jek.
alhamdulillah, itulah yang kami inginkan.
kami dulupun pada tahap tak tahu apa-apa langsung. :)
abahfateh
Post a Comment