Saturday, August 2, 2008

Rojak Buah



Sesekali teringin juga kita mahu menikmati kelazatan buah-buahan segar. Disamping boleh membekalkan beberapa vitamin, ia juga boleh menjadi pilihan bagi mereka yang ingin mengurangkan pengambilan makanan yang berkabohidrat tinggi.


Bahan-bahannya :

1. 1 botol otak udang
2. 1 botol besar kicap manis kipas udang
3. 2 botol besar sos cili ‘life’
4. 3 sudu besar sos tomato
5. Kicap masin ( kalau kurang masin )
6.
Gula melaka ( kalau otak udang kurang)
7.
Kacang dan bijan ( untuk tabur )


Cara-caranya :
· Campurkan semua bahan ke dalam periuk ( kecuali bahan tabur )
· Masak kesemua adunan tadi hingga mendidih dan pekat.
· Uji rasanya sehingga secukup rasa dengan citarasa anda.
· Angkat dan hidangkan.
· Untuk resepi sihat, kacang tanah bakar menggunakan oven. Bagi kesan lebih sihat, tumbuka la kacang itu ye, jangan kisar pula ;)

Buah-buahan :
· Belimbing
· Jambu batu
· Sengkuang
· Nanas
· Timun
· Epal
· Mengikut citarasa

Cara-caranya :
· Potong buah-buah tersebut mengikut citarasa anda. Tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil asalkan memudahkan anda untuk menjamahnya.
· Curahkan kuah rojak yang telah sejuk tadi ke atas buah-buahan yang telah dipotong.
· Taburkan kacang tanah tumbuk dan bijan ( jika mahu ) .
· Sedia untuk dinikmati.


Dari resepi ini, kuantiti kuah yang diperolehi lebih kurang 2 litter lebih. Jadi, yang lebih tu boleh la simpan dalam peti ais. Jika berkeinginan menikmati, ambil saja kuah rojak dan potong buah.
Boleh sekali ajak rakan taulan, jiran tetangga menikmati rojak buah ni.

Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma

No comments: