Sunday, August 3, 2008

Chip Chocolate Butter Cookies with Almond

Satu Resepi Dua Rasa


Dalam pelbagai jenis masakan, kek, kuih atau biskut merupakan antara jenis masakan yang tidak digemari oleh Abahfateh. Namun, buat pertama kalinya, beliau telah terpanggil untuk mencuba bakatnya dalam bidang ini. Biskut yang telah dipilih olehnya adalah biskut mentega coklat cip.

Setelah mendapatkan resepi, dengan tidak teragak-agak, beliau membuat biskut tersebut dan telah mendapat pujian yang menggalakkan oleh Fateh. Kata Fateh “Sedapnya biskut yang Abah buat. Nanti Abah buat lagi ye”

Oleh kerana kesibukan tugas, Abahfateh tidak dapat memenuhi kehendak Fateh. Maka saya pun membuatkan biskut tersebut utuk Fateh. Berikut merupakan resepi yang telah kami gunakan :

Biskut Mentega Cip Coklat dengan Badam

(Chip Chocolate Butter Cookies with Almond)

Bahan-bahannya :

  1. ½ cawan mentega
  2. ½ cawan gula perang
  3. 3 sudu besar ( table spoon ) gula pasir
  4. 1 biji telur
  5. 2 sudu teh esen vanilla
  6. ½ sudu teh baking soda
  7. ½ sudu teh baking powder
  8. 1 ¾ tepung gandum
  9. 1 ½ sudu teh kopi segera (nescafe pun boleh)
  10. 100 gm cip coklat
  11. 100 gm badam hancur

Cara-caranya :

  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu
  2. Masukkan pula telur dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan pula bahan-bahan lain seperti gula perang, baking soda dan baking powder.
  4. Hancurkan kopi segera dan masukkan dalam adunan tadi.
  5. Setelah sebati, masukkan pula cip coklat
  6. Di atas kertas pembakar biskut ( ada dijual dikebanyakan pasaraya)
    bentukkan mengikut bentuk yang dikehendaki.
  7. Setelah itu, bakar pada suhu 150oc selama 15 minit.

Walaupun menggunakan resepi yang sama, hasil yang diperolehi tidak sama. Dari analisa yang telah kami buat, cara kami membuat adalah berbeza. Perbezaan langkah pembuatan telah memberikan output yang berbeza.

Perbezaan cara mengadun :

Abahfateh hanya meletakkan gula putih sahaja ketika dipukul bersama mentega. Secara psikologinya, nampaklah bila mentega itu menggebu. Saya pula, bancuh kesemua jenis gula ( gula perang dan gula putih ) ketika memukulnya dengan mentega.

Hasil analisis dari biskut yang telah siap :

Biskut Abahfateh lebih rangup, sesuai untuk disimpan lama. Versi saya pula, lebih gebu dan agak rapuh biskutnya, sesuai diberi untuk budak yang baru nak tumbuh gigi contoh.

Apa pun anda patut mencuba resepi ini. Anda boleh hidangkan untuk anak-anak anda kerapa resepi ini telah diubah suai dengan menggurangkan sukatan gulanya. Biskut ini tidak terlalu manis. Dengan itu, anda juga boleh menjimatkan wang anda kerana anak anda tiada lagi alasan untuk membeli biskut coklat cip di pasaran.

Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma

3 comments:

Anonymous said...

saya lbh suka gunakan gula perang utk membuat biskut berbanding gula putih. sbb nya gula perang kurang manis berbanding gula putih :)

Anonymous said...

tapi gula perang pun banyak jenis gak. dapat yang kaler gelap, jadi mcm biskut cokelat plak. apa pun, gula perang lebih bagus sebenarnya...

Anonymous said...

saya ada resipi rahsia cene nk wat choc chip cookies ala2 famous amos tu... heheh... dh blk semenanjung nnti kita gosip ok :p