Sunday, August 10, 2008

Makaroni Berkeju Bakar


Anak Malaya dewasa ini tidak kekok untuk makan keju. Contohnya, kami la… Tak kan la kami asyik nak makan kari dan belacan sahaja kan, sesekali kami menukar selara untuk mempelbagaikan makanan kami. Di sini saya ingin berkongsi resepi yang agak mudah untuk anda cuba.


Bahan-bahannya :
· 130 gm makaroni
· 2 ulas bawang putih ( cincang halus )
· 1 sudu kecil herba campuran ( tak taruk pun taka pa )
· 30 gm mentega
· 25 gm tepung gandum
· 1 biji lobak ( potong memanjang )
· 5 ekor udang sederhana besar ( buang kulit dan potong-potong)
5 biji bebolah udang ( potong dalam saiz agak kecil )
· 175 ml susu cair
· 200 ml air kosong
· 50 gm keju Parmesan ( diparut )
· 50 gm keju Monzarella
· Garam, gula, lada sulah secukupnya.


Cara-caranya :

· Rebus makaroni hingga empuk. Ketepikan.
· Cairkan mentega dan masukkan tepung, bawang putih dan herba campuran. Masak dan kacau hingga sos tersebut nampak berbuih dan likat ( awass jangan sampai hangus ). Gunakan pemukul telur untuk mengacau sos berkenaan hingga proses membuat sos selesai agar sos tidak berketul-ketul.
· Masukkan susu cair, air dan masak lagi hingga sos mendidih dan pekat.
· Masukkan makaroni yang telah direbus tadi, lobak, bebola udang, udang dan keju parmesan.
· Masukkan ke dalam mangkuk tahan oven dan taburkan keju selebihnya. Untuk keju tabur, saya gunakan keju Monzarella.
· Bakar dengan menggunakan suhu 200oc selama 10 minit
· Sedia untuk dimakan

Pesanan :

· Bagi anda yang gemarkan keju, anda boleh melebihkan lagi keju dalam masakan ini. Maklumlah kami nie ’beginer’, jadi saya letak keju sekadarnya sahaja. Jenis keju, terpulang kepada anda, asal keju tersebut sesuai dengan masakan nie ( keju membuat pizza )

· Sayuran pula, boleh letak bunga kobis, brokoli atau cendawan. Oleh kerana putra-putra saya suka makan lobak, maka saya campurkan lobak sahaja lah.

· Bagi yang gemarkan krim masakan, anda boleh menukar susu cari dengan krim masakan. Sebenarnya resepi asal menggunakan krim masakan, oleh kerana kesukaran mendapatkan krim masakan di tempat saya, maka saya menukarnya dengan susu cair. Tapi rasanya pun ok juga Cuma, tidak selemak menggunakan krim.

· Sangat lazat dimakan panas-panas.

· Gambar, maaf la ya, agak polos gambar nie sebab tak sempat nak hias-hias kerana ketidaksabaran putra-putraku untuk menikmatinya...


Selamat Merangsang Rasa, Memikat Aroma

2 comments:

Anonymous said...

salam kak,

nk nmpk menarik mungkin boleh taburkan daging/ayam cincang yg dimasak tumis sbg topping :)

Anonymous said...

:)

boleh saja... nie kan resepi 'apa aje yang ada kat peti sejuk'. Lagi menarik dan sedap kalau tambah ayam atau daging tu. tak pe la, kita buat lain kali. ;)